zaterdag, september 23, 2006

Inenten van de paarden

Hallo Allemaal,
Als het goed is hebben jullie allemaal een mailtje gekregen i.v.b. met het inenten van de paarden op 1 oktober aanstaande door Martin na de rit naar Johannes Hof. Het is aan iedereen om zelf te beslissen of je je paard(en) laat inenten. Ik heb wat rond gezocht op het web voor informatie over inenten.




Influenza (paardengriep): Paardeninfluenza of paardengriep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Influenza kan zich heel snel verspreiden; het virus komt binnen via de neus (dat kan direct van het ene op het andere paard gebeuren, maar ook via mensen, kleding of borstels. Ook ratten en vogels kunnen het virus overbrengen). Na aanraking met het virus kunnen de paarden al na 2 tot 3 dagen ziek worden. De eerste verschiinselen bij een paard met influenza zijn luchtwegproblemen: koorts en droge hoest met eerst heldere neusuitvloeiing, later etterig en slijmerig. Het paard is sloom, de spieren zijn zwak en de bewegingen stijf. Met voldoende rust en zonder complicaties geneest het paard in 2 tot 3 weken. Complicaties van influenza zijn secundaire infecties als chronische bronchitis of hartproblemen, waardoor de dieren kunnen overlijden als gevolg van de influenzavirusinfectie.

Tetanus: Tetanus is een bacteriële wondinfectie, ook wel (kaak)klem genoemd die wordt gekenmerkt door een kramptoestand in bepaalde spieren. De infectie wordt veroorzaakt door de Tetanusbacil die op de grond en in de darmen van het paard leeft. Meestal via diepe steekwonden, brandwonden of via een darmwandinfectie. De bacteriën scheiden een neurotoxine af, d.w.z. een gif dat via zenuwen en ruggemerg de hersenen aantast. De incubatietijd is 4 dagen tot 4 weken (=tijd van besmetting tot ziek worden). Het paard vertoont de volgende symptomen: het eerste kenmerk is het verschuiven of uitpuilen van het derde ooglid. Later zal het paard zich stijf bewegen en een kenmerkende houding in rust aannemen: staart omhoog, oren rechtop, angstig hoofd door spieren die verkrampen of verlammen. Bij een zware infectie kan ook kaakklem optreden, waarbij de kaken verstijven en het dier niet meer kan kauwen of slikken. Uiteindelijk heeft het dier gestrekte benen, het kan niet meer lopen en zal omvallen.

Rhinopneumonie: Er zijn, net als bij influenza, twee verschillende typen Rhinopneumonie. Type 2 veroorzaakt alleen klachten aan het ademhalingsstelsel en is vergelijkbaar met een sterke influenza. Type 1 is veel vervelender en kan naast de influenza-verschijnselen ook abortus en verlammingen veroorzaken. De verschijnselen zijn meestal: hoge koorts, heldere neusuitvloeiing en zwelling van de klieren in hoofd en hals. Bij een secundaire bacteriële infectie wordt de neusuitvloeiing etterig, grijsgeel en stinkend. Het kan tot drie maanden duren voordat de dieren weer fit zijn. Type 2 komt voornamelijk bii jonge paarden voor. De infectie komt vooral in herfst en de winter voor. Type 1 heeft een sluipend begin met lichte koorts, verkoudheidsverschijnselen en gebrek aan eetlust. Na een week kan verlamming van de achterhand optreden en de infectie kan bij drachtige merries een abortus veroorzaken, meestal 1-4 maanden na infectie. Type 1 komt voornamelijk bij oudere paarden voor.

Vaccinatiewijzer De basisenting voor paardeninfluenza en tetanus bestaat uit 3 entingen. De eerste vaccinatie wordt bij veulens meestal gegeven op een leeftijd van 4-6 maanden; hiervóór heeft het veulen voldoende immuniteit van de moeder meegekregen. Moederloze veulens, die deze immuniteit missen, kunnen eerder geënt worden. De tweede vaccinatie wordt 4 weken na de eerste gegeven. 6 Maanden hierna volgt de derde vaccinatie. Vervolgens is het verstandig het paard in elk geval 1 x per jaar te hervaccineren tegen paardengriep. Voor paarden die veel reizen en vaak met andere paarden in aanraking komen, is het aan te raden 2 x per jaar te enten.

Geen opmerkingen: